Creare bon fiscal

In acest articol

Emiterea unui bon fiscal direct din SmartBill presupune utilizarea unei case de marcat compatibila, configurata corespunzator pentru folosirea ei direct din aplicatie. Mai multe detalii despre conectarea casei de marcat la program, aici.

Emiterea se poate face din:

  • meniul principal Emitere > Bon fiscal
  • din pagina de vizualizare a unui bon deja emis, apasand butonul + Bon fiscal nou

Informatii necesare pentru completarea bonului fiscal

Data

Poti completa data cu care sa fie emis bonul fiscal. Implicit este completata data curenta, dar o poti schimba in functie de nevoile tale. In situatia in care data selectata de tine este diferita de data curenta, poti salva bonul fiscal, dar fara tiparire.

Casa de marcat

De aici, poti alege casa de marcat conectata la computerul tau. Daca in meniul Configurare > Case de marcat ti-ai adaugat mai multe case de marcat, se vor afisa toate in lista derulanta.

Nr. bon

Numarul bonului fiscal se genereaza automat in program, in functie de numarul bonului anterior emis pe casa de marcat selectata. Daca ai nevoie, poti modifica acest numar, manual, la emitere.

EXEMPLU

Ultimul bon emis a avut numarul 365. La o noua emitere, aplicatia iti va propune numarul 366. Poti emite cu numarul 366 sau il poti schimba. Sa presupunem ca il schimbi si il numerotezi cu 1. La urmatoarea emitere, ti se va propune numarul 2.

Acest numar este folosit doar in SmartBill si nu este trimis la casa de marcat. Casele de marcat au un sistem propriu de numerotare care nu poate fi accesat dintr-o aplicatie externa. Asadar, exista posibilitatea ca numarul bonului din SmartBill sa nu fie identic cu numarul de pe bonul tiparit. Daca doresti sa coincida, seteaza la inceputul zilei numarul din SmartBill pentru a fi acelasi cu numarul din casa de marcat. 

Poti oricand sa editezi numarul unui bon fiscal in SmartBill, din Rapoarte > Incasari, din actiunile aferente bonului fiscal.

Este posibil ca mai multe bonuri fiscale din SmartBill sa aiba acelasi numar. Comportamentul este similar cu cel al caselor de marcat, care isi pot reseta numaratoarea bonurilor la inceputul zilei. Chiar daca se intampla ca doua bonuri fiscale sa aiba numere identice in SmartBill, ele sunt tratate ca documente diferite si datele lor nu se suprapun.

Adaugarea produselor pe bon

Alege gestiunea de pe care vrei sa faci vanzarea si produsele sau serviciile pe care vrei sa le vinzi. Trebuie ca produsul sa aiba definite toate informatiile solicitate pentru a putea fi adaugat pe bon. Acestea sunt:

  • U.M.
  • Cantitatea: poti vinde doar cat ai in stoc. Este posibil sa vinzi mai mult daca debifezi optiunea Descarca gestiunea la finalizare bon
  • Pretul unitar cu TVA: pretul de vanzare care include TVA. Pretul se propune automat, in functie de vanzarile precedente
  • Cota TVA: cota TVA de vanzare a produsului. Poti alege dintre cotele definite in Configurare > Cote TVA. Pe bonul fiscal este propusa cota implicita, daca adaugi un produs nou. Daca ai mai vandut deja produsul, ti se va propune cota deja folosita pentru acel produs

Dupa completarea acestor date, introduci produsul pe bon apasand butonul Adauga.

Daca ai omis anumite campuri, vei primi un mesaj de eroare si va trebui sa revii pe pagina de emitere a bonului, pentru a completa in totalitate informatiile necesare.

Toate informatiile adaugate pe bonul fiscal pot fi modificate sau sterse (foloseste butoanele de Actiuni din partea dreapta).

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback