Emitere bon fiscal

In acest articol

Incasarea bonului

Poti incasa suma de pe bonul fiscal de la clientii tai folosind mai multe metode de incasare. Ele depind si de optiunile casei tale de marcat (ele se configureaza in Configurari > Case de marcat). 

Daca ai setate mai multe metode si vrei sa le folosesti, apasa pe butonul din partea de jos a sectiunii. Alege apoi metoda de incasare dorita.

Poti incasa prin una sau mai multe metode, avand libertatea sa le combini asa cum ai nevoie.

In momentul in care selectezi o metoda de incasare, aplicatia iti va completa automat restul de incasat de la client. In cazul tichetelor de masa, aplicatia va incerca sa iti determine numarul maxim de tichete, astfel incat sa incasezi cat mai mult prin acestea.

Indiferent de valorile propuse, poti modifica fara probleme sumele din dreptul metodelor de incasare.

Este important ca la final toata valoarea de pe bon sa fie complet incasata, astfel incat sa-l poti tipari.

ATENTIE!

Daca ai nevoie completeaza aici CIF-ul clientului. Va fi automat tiparit pe bonul fiscal.

Emiterea bonului

Bonul poate fi emis/inchis in doua feluri: cu tiparire sau fara.

Tipareste bon fiscal

La apasarea acestui buton aplicatia va trimite informatiile din bonul fiscal spre tiparire casei tale de marcat.

Pentru ca bonul sa fie tiparit trebuie sa:

  • existe o conexiune intre casa ta de marcat si computerul de pe care emiti bonul fiscal
  • driverul casei de marcat sa fie pornit si configurat corect
  • ID-urile cotelor de TVA sa fie configurate corect in SmartBill (daca firma ta este platitoare TVA)
  • bonul fiscal sa fie complet incasat in SmartBill

Pe casa ta de marcat va fi tiparit bonul fiscal cu informatiile din SmartBill.

Acest buton este vizibil doar daca data selectata este data curenta.

Salveaza fara tiparire

Acest buton permite salvarea unui bon fiscal in SmartBill fara ca acesta sa fie trimis spre tiparire casei de marcat. Este util in situatia in care bonul fiscal a fost deja tiparit si vrei sa-ti salvezi informatiile in SmartBill.

La apasarea acestui buton, bonul fiscal va fi salvat in SmartBill. Odata cu emiterea bonului fiscal se deschide pagina de vizualizare unde sunt disponibile cateva actiuni.

  • Bon fiscal nou: poti emite rapid un nou bon fiscal
  • Factura pentru acest bon: poti emite rapid o factura pentru bonul deja salvat. Toate produsele de pe bonul fiscal vor fi preluate automat in factura. Completeaza doar clientul si factura poate fi tiparita
  • Tipareste: poti tipari sau retipari un bon fiscal deja emis. Util in situatia in care nu ai reusit sa tiparesti deja bonul pe casa de marcat
  • Modifica numar bon fiscal: este posibil ca numarul din SmartBill sa nu fie identic cu numarul de pe bonul fiscal tiparit pe casa de marcat. Daca vrei, poti edita de aici numarul din SmartBill. Mai multe despre numarul bonului gasesti in Crearea bonului fiscal
  • Descarca gestiune: poti alege de aici daca bonul fiscal descarca sau nu gestiunea. Daca debifezi aceasta optiune, produsele de pe bon sunt reincarcate in stoc, ca si cand bonul ar fi fost emis fara descarcare din gestiune.

BINE DE STIUT!

Toate bonurile fiscale emise apar in raportul Incasari emise: Documente emise > Incasari. Mai multe despre acest raport, aici.

Bonurile in Registrul de casa

Bonurile fiscal emise nu apar implicit in registrul de casa. Intrarile in registrul de casa se fac pe baza raportului Z. Acesta poate fi inregistrat si editat din Rapoarte - Registru casa Operatiuni casa sau din fereastra de emitere bon fiscal Tranzactii diverse.

ATENTIE!

Poti schimba acest comportament din Preferinte generale, debifand optiunea Preia sumele in registrul de casa pe baza Raport Z. Noi iti recomandam comportamentul implicit.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback