Vanzarea la distanta si CIF-ul OSS

Vanzarea la distanta

Vanzarea la distanta este tranzactia care presupune ca: (1) firma care face vanzarea este platitoare de TVA, (2) livreaza produse intr-o tara UE, (3) catre o persoana fizica sau o firma neplatitoare de TVA.

Atunci cand volumul acestor tranzactii depaseste pragul de 10.000 de euro, se aplica un regim special de plata a TVA care impune declararea separata a acestuia (pe fiecare tara in care se face vanzarea). Pentru a putea urmari valorile TVA, este necesar ca operatiunile de acest fel sa fie identificabile in contabilitate.

Exista doua modalitati de a evidentia aceste documente:

  • inregistrarea in One Stop Shop (OSS) si emiterea documentelor de vanzare cu CIF-ul OSS;
  • utilizarea unui CIF aferent tarii in care se face vanzare la emiterea lor.

Avantajul inscrierii in One Stop Shop este ca poti vinde direct de pe firma din Romania (ea nu trebuie inregistrata in tarile in care faci tranzactii). In plus, se depune o singura declaratie fiscala care acopera toate tranzactiile, indiferent de tara.

Configurarea CIF-ului pentru vanzari la distanta

CIF-ul pe care il poti folosi la emiterea vanzarilor la distanta se stabileste in Configurare/Datele firmei > Generale.

Ai configurat doar CIF-ul firmei: optiunea +Adauga CIF Intracomunitar afiseaza noul camp CIF Intracomunitar in care este completat automat CIF-ul OSS. acesta si va avea forma CIF firma_OSS.

EXEMPLU

Daca CIF-ul firmei tale este RO1234567, rezultatul este RO1234567_OSS.



Ai afisat campul CIF intracomunitar (indiferent daca exista sau nu ceva completat aici): optiunea Genereaza CIF OSS afiseaza automat CIF-ul OSS.


Utilizarea CIF-ului OSS

Daca a fost generat, CIF-ul OSS poate fi selectat la emiterea documentelor de vanzare (facturi, avize, proforme, recurente).

SmartBill identifica daca clientul pentru care se emite documentul este din UE, daca este neplatitor de TVA si sugereaza utilizarea CIF-ului corespunzator.

ATENTIE!

Tara clientul se face pe baza a ceea ce este completat la inregistrarea acestuia. Este important sa te asiguri ca informatia completata in campul Tara este exacta. Pentru fiecare stat se permite folosirea mai multor denumiri oficiale, dar si folosirea codului de tara (de ex. Germania, Germany, Deutschland si DE)

In functie de existenta unui CIF OSS pentru firma, exista mai multe mesaje care se afiseaza atunci cand se detecteaza neconcordante intre CIF-ul emitent si clientul pentru care se face vanzarea.

BINE DE STIUT!

CIF-ul OSS nu apare pe documente (in pagina de vizualizare sau pe PDF), acolo fiind afisat doar CIF-ul standard, dar la importul in SmartBill Conta, acesta va fi identificat si va fi tratat ca atare.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback