Ajustarea TVA-ului si salvarea ajustarii

In Ajustare de TVA pot fi modificate/selectate valori doar pentru %TVA de recuperat si Cost unitar nou, de la actiunea Modifica sau daca se apasa pe randul respectiv.

Produsele provenite de la furnizori platitori de TVA (si inregistrate cu TVA la receptie) au cota TVA preluata si noul cost unitar calculat. Oricare din aceste valori poate fi modificata.

Modificarea cotei va duce automat la recalcularea costului unitar nou, dar acesta poate fi modificat manual la valoarea dorita, chiar daca aceasta noua valoare nu corespunde calculului rezultat daca se tine cota de TVA selectata. In aceste cazuri se afiseaza un avertisment.

Un avertisment asemanator apare si in cazul in care se selecteaza o cota TVA, pentru produse care vin de la furnizori care nu sunt platitori de TVA.

Dupa ce un produs a fost modificat (sau confirmat – bifa albastra afisata cand un rand este selectat, chiar daca nu s-a operat nicio modificare) este blocat, lucru indicat de iconita „lacat deschis” care permite deblocarea acestuia si de faptul ca este indicat ca inactiv.

Produsele blocate trebuie deblocate pentru a opera alte modificari asupra lor.

Sunt disponibile si actiuni in masa la selectarea produselor (unul, mai multe sau toate):

  • Actualizeaza cota TVA
  • Blocheaza
  • Deblocheaza.


La actualizarea in masa a cotei trebuie sa confirmi actiunea dupa ce selectezi valoarea de TVA dorita. Vrem sa ne asiguram ca eviti orice posibile actiuni eronate.


Produsele blocate nu vor fi afectate de modificarile in masa chiar daca ele au fost selectate.

Ajustarea de TVA va fi retinuta ca ciorna daca:

  • apesi butonul Salveaza ciorna
  • daca parasesti pagina fara sa finalizezi modificarea de cost.

Cat timp documentul este in ciorna datele introduse nu vor produce modificari asupra stocului. Ea poate fi ulterior deschisa din Documente emise > Modificari de preturi.

Salvarea documentului se va face prin apasarea butonului Salveaza ajustarea de TVA. Finalizarea documentului va crea inregistrari in raportul Miscari stocuri doar pentru produsele pe care au existat modificari de costuri astfel:

  • se vor scadea de pe stoc produsele;
  • se vor adauga pe stoc produsele cu noul cost de achizitie.

Ajustarea de TVA poate fi gasita in Documente emise > Modificari de preturi. Ea poate fi modificata (mai multe despre asta in Editarea ajustarilor de TVA finalizate) sau descarcata in format .csv.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback