Configurare si salvare SAF-T
In acest articol
Realizeaza configurarile
Ultimul pas la generarea SAF-T il reprezinta realizarea catorva configurari. Acestea privesc in primul rand adaugarea unor informatii solicitate in SAF-T, dar care nu se regasesc in contul tau SmartBill sau nu au un format corespunzator.
In CONFIGURARI stabilesti:
- ce se intampla atunci cand clientii si furnizorii tai din Romania nu au completat CIF-ul sau este completat gresit;
- ce cont contabil au produsele din gestiunea sau gestiunile de pe care se face raportarea;
- ce vei completa la UM atunci cand nu sunt stabilite standarde pentru acestea;
- ce se completeaza atunci cand lipsesc coduri NC-8.
CIF lipsa sau incorect
Aceasta configurare este necesara pentru cazul in care sunt identificati clienti sau furnizori din Romania pentru care nu ai completat CIF valid sau este completat un CIF invalid. Aici poti alege sa pastrezi CIF-urile asa cum sunt sau ca acesta sa fie inlocuit cu - (minus). Recomandam completarea cu minus pentru ca nu poti depune declaratia daca atat timp cat exista CIF-uri care sunt recunoscute ca invalide.
Trebuie sa alegi o optiune in acest camp de fiecare data cand emiti SAF-T, chiar daca datele din cont sunt corecte si complete.
Conturi contabile
Aici stabilesti care este contul contabil pe care trebuie sa fie inregistrat stocul.
In acest moment, aici se poate alege doar optiunea Pe gestiune. Asta inseamna ca toata marfa aflata pe o anumita gestiune va avea un singur cont contabil.
Sunt afisate gestiune sau gestiunile la care se raporteaza SAF-T si poti alege contul contabil. Daca ai mai multe gestiuni, poti alege conturi contabile diferite pentru fiecare.
BINE DE STIUT!
In curand va fi disponibila si optiunea Pe produse, ceea ce iti va permite sa alegi cate un cont pentru fiecare produs din stoc.
Unitati de masura standard
Asa cum se intampla la e-factura si e-Transport, pentru a defini unitatile de masura se foloseste un standard europeam (de exemplu, pentru bucati se foloseste codul H87). Pot exista situatii in care aplicatia nu recunoaste UM pe care le folosesti si nu stie ce coduri sa le asocieze automat. In acest caz, aici poti face pe loc aceste asocieri.
Coduri NC-8 lipsa
Aplicatia verifica daca in declaratie exista produse pentru care nu exista completat NC-8. Se afiseaza un mesaj de avertizare daca este cazul. Pentru ca SmartBill nu stie ce tip de produse gestionezi, acest avertisment apare pentru oricare produs pentru care nu exista codul, chiar daca legislatia nu impune folosirea NC-8 pentru el.
Ai la dispozitie doua modalitati prin care poti adauga de aici codurile NC-8:
- Asociere in masa, care permite alegerea unei valori pentru toate produsele care nu au coduri valide. Cand exista produse fara NC-8 completeaza codul este selectorul care permite alegerea unui cod din lista disponibila. In cazul in care produsele detectate nu fac obiectul obligatiei de a avea coduri, poti alege aici prima optiune din lista – Fara cod NC.
- Asociere individuala care iti permite sa adaugi codurile pentru fiecare produs in parte. Daca apesi optiunea Adauga cod NC-8 pentru fiecare produs in parte, se deschide o fereastra in care sunt afisate toate produsele care nu au NC-8 completat. Poti adauga codurile aici.
BINE DE STIUT!
Doar codurile asociate individual se salveaza in nomenclator. Codul NC-8 asociat in masa nu este retinut in aplicatie.
Finalizare SAF-T
Finalizare SAF-T
Declaratia SAF-T poate fi salvata sau lasata in stadiu de ciorna pentru a pastra datele completate pana la un punct.
Daca apesi butonul Salveaza SAF-T stocuri si exista campuri necompletate sau invalide se afiseaza un mesaj cu recomandari de verificare. Daca toate datele sunt completate, se face verificarea finala cu DUK (aplicatia folosita de ANAF):
- In cazul in care sunt erori, ele sunt semnalate si poti descarca o lista cu acestea. Recomandam rescarcarea fisierului CSV pentru a identifica usor sectiunile in care apar peobleme;
- In cazul in care totul este in regula, se afiseaza un mesaj de succes care permite descarcarea directa a declaratiei in format PDF, XML, dar si a fisierelor CSV cu datele incluse in declaratie.
Toate fisierele pe care le poti descarca sunt denumite sugestiv cu CUI-ul firmei si perioada raportata.
ATENTIE!
Fisierul XML este destinat depunerii la ANAF si din cauza dimensiunii se poate deschide greu In editoare de text standard. Pentru vizualizare, iti recomandam sa il deschizi cu un browser (ex: Google Chrome) sau cu Notepad++.
Pentru a face verificarile, poti folosi fisierele CSV