Stornare pe pozitii

In acest articol

Stornarea pe pozitii se poate face doar daca in Configurare > Preferinte personale este bifata optiunea respectiva.

Urmeaza pasii:

 • mergi la Vanzari si Achizitii > Factura storno
 • se deschide fereastra Alege facturi de stornat in care afisate facturile emise
 • identifici documentul/documentele pe care il/le vei storna. Aici poti folosi filtrul si calendarul
 • bifeaza casuta din dreptul documentului (poti selecta mai multe documente ale aceluiasi client) pentru a-l selecta si apasa Storneaza

Pe stornare sunt preluate automat datele clientului si produsele/serviciile facturate initial si cantitatile cu minus.

Exista mai multe situatii posibile:

 • stornare produse
 • inlocuirea unor produse cu altele (stornare + adaugare produse)
 • stornare factura de avans
 • stornare „de la zero”

Stornare produse

Ai vandut 5 produse catre clientul tau si ai emis o factura pentru ele. Clientul iti returneaza 2 produse din cele 5 de pe factura initiala.

In Vanzari si Achizitii > Factura storno - dupa identificarea facturii si selectarea ei, sunt afisate cele 5 produse vandute. In acest caz, trebuie sa stergi din lista (de la X), produsele care NU sunt returnate.

Valoarea produselor ramase, cele care au fost returnate, se calculeaza automat.

BINE DE STIUT!

La vanzarea initiala, ai emis factura cu descarcare din gestiune. Daca un client face un retur, atunci produsele returnate intra fizic inapoi in gestiune. In momentul in care emiti factura storno in SmartBill, optiunea de descarcare din gestiune este bifata, dar pentru ca produsele sunt adaugate cu minus (pe cantitate), ele se incarca in stoc, in gestiunea din care au iesit pe factura de vanzare. 

Daca inainte de a finaliza factura storno debifezi optiunea Descarca gestiunea la finalizarea facturii, la salvarea facturii se afiseaza mesajul de mai jos si nu poti continua. Bifeaza optiunea de descarcare a stocului, si finalizeaza factura:

Inlocuirea unor produse cu altele

Ai emis clientului o factura prin care ii vinzi 5 produse. Clientul iti returneaza 2 produse si vrea la schimb alte 2 produse.

Vanzari si achizitii > Factura storno - dupa identificarea facturii si selectarea ei, sunt afisate cele 5 produse vandute, trebuie sa:

 • stergi din lista (de la X), produsele care NU sunt returnate
 • adaugi cele 2 produse pe care le doreste la schimb

Aplicatia calculeaza automat diferenta de pret intre produsele stornate si cele adaugate. Pot fi si aici 3 situatii pentru factura storno emisa:

 • Valoarea totala a produselor returnate este aceeasi cu valoarea totala a produselor oferite la schimb – clientul nu iti mai plateste nimic pentru produsele inlocuite
 • Valoarea totala a produselor returnate este mai mare decat valoarea totala a produselor oferite la schimb –  ii platesti clientului diferenta de pret
 • Valoarea totala a produselor returnate este mai mica decat valoarea totala a produselor oferite la schimb –  clientul iti plateste o diferenta de pret

Stornare factura de avans

Daca ai emis factura de avans si acum e achitata si diferenta pentru produsul/serviciul pe care l-ai vandut, poti sa emiti o factura cu valoarea corecta, prin stornarea avansului. Mai multe despre factura de avans, aici.

ATENTIE!

Este important sa verifici daca avansul pe care l-ai facturat a fost creat pe o gestiune si daca factura pe care o stornezi a fost emisa cu Descarcarea gestiunii.

EXEMPLU

In imaginea de sus, se poate vedea ca pentru o masina de spalat, Clientul a achiat un avans de 500 de lei. La achitarea restului de plata s-a identificat factura de avans, s-a stornat si a fost adaugat pe ea Masina de spalat, produsul pentru care s-a facut plata. Restul de plata este diferenta dintre avans si pretul produsului, adica suma de 1100 lei.

Factura storno „de la zero”

Accesezi Factura storno, dar inchizi fereastra din care alegi facturile de stornat si completezi datele ca la emiterea unei facturi obisnuite:

 • completezi datele clientului tau
 • completezi datele produsului, insa in campul Cantitate, completezi valoarea cu minus, astfel incat rezultatul final, totalul facturii, sa fie cu minus – o caracteristica a facturii storno
Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback