Importul extrasului de cont

Daca ai un cont bancar deschis la una din bancile pentru care exista implementat importul de extras de cont, poti prelua fisierul de tip csv sau excel in aplicatia SmartBill.

BINE DE STIUT!

Pentru a vedea care sunt bancile pentru care se poate face importul extrasului de cont, verifica Contul meu > Integrari, sectiunea Importuri extrase bancare.

SmartBill va incerca sa asocieze tranzactiile bancare din extras cu documentele emise sau inregistrate in contul tau. Astfel, veti putea sa marchezi rapid si simplu facturile emise ca incasate, de exemplu.

ATENTIE!

Fisierul .csv pe care il importi trebuie sa fie un format specific. El nu trebuie modificat in niciun fel.

Mai intai, este nevoie sa configurezi (inregistrezi) contul bancar pentru care vrei sa importi extrasul de cont in Configurare > Conturi bancare.

Daca nu exista cel putin un cont bancar inregistrat in aplicatie, la orice pas pe care il efectuezi in raportul Extrase de cont va aparea o fereastra pentru a inregistra un cont.

BINE DE STIUT!

Ai optiunea de setare a soldului initial pentru fiecare cont bancar. Valoarea introdusa ca sold initial reprezinta soldul de pornire pentru fiecare cont. Nu este obligatoriu sa setezi soldul initial care poate fi introdus sau modificat oricand.

Butonul Optiuni iti permite sa faci anumite reglaje ce privesc conditiile de realizare a importului. Poti:

  • ignora facturile neincasate/neplatite foarte vechi din SmartBill si care nu sunt relevante pentru importul pe care il faci in acel moment. Importul se va realiza mai rapid daca limitezi la o anumita perioada verificarea pe care o face aplicatia atunci cand importi un extras
  • incasa o proforma – caz in care se genereaza automat factura pe baza proformei respective. Factura este cea care se va incasa, ea va primi statusul Incasata

Apasa pe optiunea din dreapta sus, Import extras, si se deschide fereastra in care selectezi contul IBAN si banca. Numarul de extras reprezinta o informatie optionala, de uz intern si nu trebuie completat decat daca doresti.

Dupa ce importul este procesat, esti „transferat” in raportul Import extras de cont, unde apar, linie cu linie, inregistrarile din extrasul de cont pe care l-ai incarcat in SmartBill.

ATENTIE!

In aceasta faza, operatiunile sunt afisate in acest raport, dar nu sunt salvate – sunt in stadiul de Ciorna. Acum este nevoie de interventia ta pentru a valida operatiunile: poti salva manual, fiecare linie in parte, sau automat, toate inregistrarile.

Categoriile de operatiuni Incasari diverse, Plati diverse, Transferuri sunt disponibile pentru a inregistra in SmartBill toate miscarile de pe contul bancar, astfel incat sa reflecte imaginea corecta a soldului.

BINE DE STIUT!

  • In lista apar toate conturile IBAN configurate pe firma, indiferent daca sunt bifate sau nu ca fiind folosite de utilizator
  • Moneda se preia automat din configurarile IBAN-ului si nu poate fi schimbata
  • Toate operatiunile bancare introduse se vor regasi (in functie de tipul operatiunii) in rapoartele de Incasari, Plati si Documente furnizori
  • Ai posibilitatea de a restrictiona drepturile pe raportele Extrase de cont si Borderouri de incasare din Utilizatori, sectiunea Rapoarte
Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback