Erori e-Factura legate de datele produselor

In acest articol

Cote TVA fara asociere sau asociere gresita

Atunci cand cotele TVA sunt asociate gresit standardelor e-Factura sau nu sunt asociate acestora vor fi sesizate erori care trebuie corectate.

In fereastra Configurare cote TVA, care se deschide pentru corectarea erorilor, trebuie sa selectezi valorile corecte in campul Categorie TVA. In functie de tipul cotei, pot aparea marcaje cu sugestii legate de eroarea aparuta si categora TVA ce ar trebui selectata.

Unitati de masura (UM) fara asociere

Unitatilor de masura de pe factura trebuie sa le corespondenta coduri standard ale acestora, aplicabile pe e-Factura (UN/ECE).

In fereastra in care se face corectia, vor fi afisate toate UM pentru care nu au configurate standarde. Acestea din urma se pot selecta din lista care se desfasoara in coloana U.M. standard e-Factura.

Aici sunt permise si actiunile in masa, pentru usurarea acestora fiind introdus si un filtru.

Daca sunt mai multe erori listate, poti salva si dupa ce ai facut cel putin o corectie. Factura nu poate fi trimisa in acest caz, dar se poate reveni in aceasta fereastra in care vor fi afisate doar UM care au ramas cu erori.

Riscul fiscal al produselor si codurile asociate acestuia

Acest tip de erori sunt afisate doar pentru firmele care au ales optiunea Vand produse cu risc fiscal.

Sunt semnalate erori daca pe factura se afla:

  • Produse care nu au specificat riscul fiscal
  • Produse cu risc fiscal care nu au completate coduri NC - clientul este firma privata
  • Produse cu risc fiscal care nu au completat codul CPV - daca clientul este institutie publica.

EXEMPLU

Asadar, specificarea riscului fiscal este obligatoriu pentru toate produsele de pe factura, iar codurile sunt solicitate in functie de tipul clientului.

Am inregistrat produsul PPP ca avand risc fiscal si am adaugat doar codul CPV (codul NC nu este completat):

  • daca vand acest produs unei institutii publice – nu este semnalata eroare (codul CPV, necesar in acest caz, exista in contul SmartBill)
  • daca vand produsul unei companii private – va fi identificat ca eroare (codul NC, obligatoriu pentru aceasta situatie, nu exista completat in aplicatie).

In fereastra in care se afiseaza erorile campurile care trebuie completate au ca marcaj un („semn de intrebare”). Fara corectii in acestea, trimiterea nu este posibila, dar se pot adauga informatii si in restul campurilor.+

Pentru fiecare camp exista asociate selectoare. Informatia adaugata este salvata dupa ce se iese din campul respectiv, chiar daca nu se apasa butoanele de salvare. Astfel, poti face corectii partiale pe un document, numarul erorilor ramase fiind indicat in fereastra generala Erori si informari e-Factura.

In cazul in care exista mai multe produse pentru care trebuie adaugate coduri sau specificat riscul fiscal, exista posibilitatea de a face corectii in masa. Daca selectezi mai multe produse, se activeaza butonul care permite aceasta operatiune. 

BINE DE STIUT!

  • Toate informatiile completate aici vor fi retinute in aplicatie si preluate si in nomenclatorul de produse.
  • Optiunea Actualizeaza produse elimina din lista produsele care nu mai au erori. Astfel, daca initial ai o lista cu 20 de produse carora trebuie sa le adaugi coduri NC si ai completat deja 5 din ele, dupa ce apesi Actualizare produse, sunt afisate doar cele 15 produse pentru care mai este nevoie de cod.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback