Erori e-Factura legate de datele produselor

In acest articol

Cote TVA fara asociere sau asociere gresita

Atunci cand cotele TVA sunt asociate gresit standardelor e-Factura sau nu sunt asociate acestora vor fi sesizate erori care trebuie corectate.

In fereastra Configurare cote TVA, care se deschide pentru corectarea erorilor, trebuie sa selectezi valorile corecte in campul Categorie TVA. In functie de tipul cotei, pot aparea marcaje cu sugestii legate de eroarea aparuta si categora TVA ce ar trebui selectata.

Unitati de masura (UM) fara asociere

Unitatilor de masura de pe factura trebuie sa le corespondenta coduri standard ale acestora (UN/ECE), aplicabile pe e-Factura.

In fereastra in care se face corectia, sunt afisate toate UM care nu au configurate standarde. Acestea din urma se pot selecta din lista care se deschide in coloana U.M. standard e-Factura.

Aici sunt permise si actiunile in masa, pentru usurarea acestora fiind introdus si un filtru.

Daca sunt mai multe erori listate, poti salva si dupa ce ai facut cel putin o corectie. Factura nu poate fi trimisa in acest caz, dar se poate reveni in aceasta fereastra in care vor fi afisate doar UM care au ramas cu erori.


Riscul fiscal al produselor si codurile asociate acestuia

Acest tip de erori sunt afisate doar pentru firmele care au ales optiunea Vand produse cu risc fiscal.

Sunt semnalate erori daca pe factura se afla:

  • Produse care nu au specificat riscul fiscal
  • Produse cu risc fiscal care nu au completat codul NC - iar clientul este firma privata
  • Produse cu risc fiscal care nu au completat codul CPV - iar clientul este institutie publica.

EXEMPLU

Asadar, specificarea riscului fiscal este obligatoriu pentru toate produsele de pe factura, iar codurile sunt solicitate in functie de tipul clientului.

Am inregistrat produsul PPP ca avand risc fiscal si am adaugat doar codul CPV (codul NC nu este completat):

  • daca vand acest produs unei institutii publice – nu este semnalata eroare (codul CPV, necesar in acest caz, exista in contul SmartBill)
  • daca vand produsul unei companii private – va fi identificat cu eroare (codul NC, obligatoriu pentru aceasta situatie, nu exista completat in aplicatie).

In fereastra in care se afiseaza erorile, campurile care trebuie completate sunt marcate cu un semn de intrebare. Fara corectii in aceste campuri, trimiterea nu este posibila, dar poti adauga informatii peste tot acolo unde lipsesc.

Pentru fiecare camp exista asociate selectoare. Informatia adaugata este salvata dupa ce iesi din campul respectiv, chiar daca nu apesi butoanele de salvare. Astfel, poti face corectii partiale pe un document, numarul erorilor ramase fiind indicat in fereastra Erori si informari e-Factura.

In cazul in care exista mai multe produse pentru care trebuie adaugate coduri sau specificat riscul fiscal, exista posibilitatea de a face corectii in masa. Daca selectezi mai multe produse, se activeaza butonul care permite aceast lucru. 

BINE DE STIUT!

  • Toate informatiile completate aici vor fi retinute in aplicatie si preluate si in nomenclatorul de produse.
  • Optiunea Actualizeaza produse elimina din lista produsele care nu mai au erori. Astfel, daca initial ai o lista cu 20 de produse carora trebuie sa le adaugi coduri NC si ai completat deja 5 din ele, dupa ce apesi Actualizeaza produse, sunt afisate doar cele 15 pentru care mai este nevoie de cod.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback