Modificarea TVA pentru produsele din gestiuni


Precizari generale

Modificarea TVA pentru produsele inregistrate in gestiuini se face din Nomenclatoare > Lista de preturi pe gestiuni si in functie de situatie, poti sa optezi pentru cea mai potrivita dintre metode.

Daca in contul tau sunt inregistrate si servicii sau produse fara gestiune, TVA-ul acestora se modifica din Nomenclatoare > Produse/Servicii.

Indiferent de metoda aleasa, odata cu modificarea cotei TVA poti face si modificarea pretului produsului. Dupa modificare cotei. pretul de vanzare poate sa ramana acelasi sau poate creste sau scadea proportional cu noua valoare a TVA, in functie de politica firmei tale.

EXEMPLU

Poti sa optezi si pentru pastrarea pretului, la finalul operatiunii de modificare sau lascaderea/cresterea proportionala a acestuia precum in exemplul de mai jos.

ATENTIE!

Daca emiti facturi pe baza de proforme, avize, recurente trebuie sa tii cont de faptul ca produsele isi vor pastra cota TVA de pe recurenta sau de pe documentele initiale, chiar daca intre timp cota TVA a fost modificata. Pentru ca facturile emise sa fie corecte, trebuie sa editezi manual produsele de pe documentele sau recurentele generate inainte de schimbarea TVA.

BINE DE STIUT!

In cazul in care folosesti:

  • casa de marcat
  • API
  • platforma eMag
  • liste de preturi speciale
trebuie sa consulti si sa urmezi si instructiunile descrise in Impactul modificatilor de TVA in situatii specifice .

Prin folosirea butonului Modifica pret sau %TVA

Acesta modalitate de schimbare a cotei TVA este utila atunci cand este simplu de inentificat in lista de preturi produsele la care urmeaza sa se modifica TVA. Identificarea poate fi usurata daca folosesti filtrarile.

In acest scenariu trebuie sa urmezi pasii:

  1. Selecteaza produsele din lista: individual (prin bifarea casutei din dreptul lor) sau in masa (prin bifarea casutei din capul tabelului). Doar produsele selectate vor fi afectate de actiunea de modificare

  1. Apasa Modificare pret sau %TVA pentru a accesa zona de unde poti opera modificari.

In cazul in care ai produse fara pret de vanzare definit, ele o sa aparain lista cu rosu. Acestor produse nu le poti aplica modificarea cotei TVA, inainte de a le completa pretul de vanzare. Daca doresti, poti sa le stergi din lista de la x-ul rosu de pe ultima coloana.

  1. Alege data de la care se aplica modificarea.

Stabileste data de la care doresti ca aceste modificari sa intre in vigoare. Implicit este selectata data curenta, dar poti sa optezi pentru o data viitoare. De exemplu, poti modifica astazi valorile TVA care vor fi aplicate peste o luna, fara ca asta sa afecteze valorile care se aplica pana atunci.

  1. Bifeaza Modifica TVA la vanzare de la ...

Daca ai selectat o singura valoare a cotei TVA atunci acea valoare va aparea aici (ex. Modifica %TVA la vanzare de la 19%), daca nu, se va folosi formularea  Modifica %TVA la vanzare de la cotele actuale la.

Selecteaza apoi noua valoare a cotei TVA si optiunea care priveste modul in care se va calcula pretul.

  1. Apasa Aplica modificari

Dupa ce apesi acest buton, in lista selectata se opereaza modificarile si le poti verifica.

  1. Apasa Slaveaza modificari preturi pentru ca noile cote de TVA sa fie salvate,.

BINE DE STIUT!

Poti sa rotunjesti preturile rezultate in urma aplicarii noii cote TVA daca bifezi optiunea respectiva.

Actiunea de modificare a listei de preturi poate dura, chiar si pana la 15 minute, in functie de numarul de produse selectate. Se pot modifica maximum 1000 de produse o data.

ATENTIE!

Daca ai mai multe gestiuni, operatiunea trebuie repetata pe fiecare din ele.

Prin import de fisier excel

Aceasta metoda este recomandata atunci cand ai o lista mare de produse care trebuie modificate, iar selectia acestora, direct din LIsta de preturi pe gestiune, este complicata.

In aceasta situatie, poti folosi selectia in masa a tuturor produselor (bifezi casuta din capul tabelului) si apesi Modificre pret sau %TVA. In fisierul excel pe care il descarci, poti identifica mai usor produsele respective.

Cateva precizari in legatura cu acest fisier si modul de lucru:

  • respecta instructiunile aflate pe primul rand
  • poti modifica strict cotele TVA a produselor respective, iar dupa import, doar acestea se vor modifica.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback