Modificarea TVA pentru servicii si produse fara gestiune


Modificarea TVA pentru servicii si pentru produse atunci cand le vinzi fara gestiune se face din Nomenclatoare > Produse/Servicii.

Exista doua situatii:

  • modificarea diferentiata a cotei TVA
  • modificare pentru toate produsele care au o anumita cota TVA

Modificare Diferentiata a cotei TVA

Aceasta metoda este recomandata atunci cand:

  • doar o parte din produsele/serviciile care au aceeasi cota de TVA isi modifica valoarea. De exemplu, daca doar cateva din produsele care au cota de 5%, trec la o cota de 19%.
  • produsele care au aceeasi cota TVA vor avea cote diferite de TVA. De exemplu, dintre produsele care au 5% cota TVA, o parte vor ajunge sa aiba 9%, iar restul 19%.

Daca sunt mai multe articole pentru care se schimba TVA, iar modificarea individuala ar presupune consum prea mare de timp, exista posibilitatea de a face aceasta modificarea in masa, prin intermediul unui fisier excel.

Pentru asta urmeaza pasii:

  1. Apasa optiunea Importa – butonul Descarca model – selectaeza optiunea Descarca excel cu toate produsele pentru actualizare date;

  1. In fisierul descarcat:
    1. Modifica valoarea TVA, doar pentru produsele/serviciile care isi schimba aceasta valoare
    2. Corecteaza pretul: actiune optionala care se impune doar daca, odata cu modificarea TVA, vrei sa modifici si pretul produsului/serviciului
    3. Completeaza Da sau Nu pe coloana Produs cu risc fiscal: obigatoriu sa fie completat pentru toate produsele din fisier.

ATENTIE!

Chiar daca in fisier ai toate produsele din Nomenclator, dupa import, nu vor fi afectate decat inregistrarile modificate. Informatia legata de risc fiscal se va actualiza pentru toate produsele. Respecta instructiunile aflate pe primul rand al fisierului.

  1. Importa fisierul modificat pentru a prelua noile valori.

Modificare pentru toate produsele care au o anumita cota TVA

Pentru o modificare de la butonul Modifica TVA.

In fereastra care se deschide, Modifica cota TVA de vanzare, selecteaza cota TVA care urmeaza sa fie schimbata si noua cota TVA.

Poti sa optezi si pentru pastrarea pretului, la finalul operatiunii de modificare, sau la scaderea/cresterea proportionala a acestuia.
Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback