Modificare TVA in SmartBill Gestiune

In acest articol

Daca firma ta are mai multi utilizatori, este suficient ca modificarea sa fie facuta de catre un utilizator cu drepturi.

In aplicatiile mobile nu trebuie sa faci nicio modificare. Modificarile le faci de pe versiunea browser.

In cazul in care folosesti facturarea recurenta (abonamente), toate produsele cu cota 19% sunt schimbate automat cu acelasi pret, dar cu cota de 16%.

Daca utilizezi API, modificarea TVA se face in aplicatie, urmand pasii din acest ghid.

Daca folosesti plugin-ul SmartBill in magazinul online si operezi modificarea cotei TVA in aplicatia SmartBill, este important sa verifici Setarile TVA  din plugin. Iti recomandam sa verifici ca folosesti cota TVA corecta.

Modificare TVA la produse in gestiune

Modificarea TVA pentru produsele pe care le vinzi cu descarcare din gestiune se face din Nomenclatoare > Liste de preturi pe gestiuni.

ATENTIE!

Daca ai produse cu mai multe cote TVA, este important sa filtrezi lista in functie de cota TVA care trebuie modificata. In acest fel, operatiunea nu va afecta decat acele articole care au o anumita cota TVA.

Pentru ca schimbarea sa implice toate produsele care au cota TVA veche, bifeaza casuta Produs din antetul tabelului. In acest fel, se vor selecta toate produsele din listasi se va activa butonul Modifica pret sau %TVA.

Apasa Modifica pret sau %TVA pentru a accesa zona de unde poti opera modificari.

In cazul in care ai produse fara pret de vanzare definit, ele o sa aparain lista cu rosu. Acestor produse nu le poti aplica modificarea cotei TVA, inainte de a le completa pretul de vanzare. Daca doresti, poti sa le stergi din lista de la x-ul rosu de pe ultima coloana.

ATENTIE!

Stabileste data de la care doresti ca aceste modificari sa intre in vigoare. Implicit este selectata data curenta, dar poti sa optezi pentru o data viitoare.

Bifeaza Modifica %TVA la vanzare de la (...)% la. Daca ai selectat o singura valoare a cotei TVA atunci acea valoare va aparea aici (ex. Modifica %TVA la vanzare de la 19%), daca nu, se va folosi formularea  Modifica %TVA la vanzare de la cotele actuale la.

In acest caz, trebuie sa revii asupra selectiei operate si sa retii doar produsele care au o cota TVA comuna.

Selecteaza noua cota TVA, 16% pentru produsele care au avut 19%. Poti opta si pentru felul in care in care se va comporta pretul dupa schimbarea cotei TVA:

  •          Pastreaza pretul cu TVA neschimbat
  •          Modifica pretul cu TVA proportional

Dupa ce ai selectat noua configurare a TVA apasa Aplica modificari. In lista afisata, se vor actualiza preturile de vanzare si cota TVA in Valori de vanzare noi. Daca ele corespund, apesi Salveaza Modificare preturi pentru a incheia operatiunea.

BINE DE STIUT!

Poti sa rotunjesti preturile rezultate in urma aplicarii noii cote TVA daca bifezi optiunea

Actiunea de modificare a listei de preturi poate dura, chiar si pana la 15 minute, in functie de numarul de produse selectate. Se pot modifica maximum 1000 de produse o data.

ATENTIE!

Daca ai mai multe gestiuni, operatiunea trebuie repetata pe fiecare din ele.

Daca vei factura avize sau profome emise cu vechea cota de 19%, la emiterea facturii produsele aduse de pe aviz/proforma vor figura tot cu vechea cota. Daca doresti sa fie facturate cu TVA de 16% va trebui sa modifici chiar atunci, in momentul in care emiti factura.

De asemenea, daca folosesti si documente recurente (abonamente), trebuie sa stii ca toate produsele cu cota de 19% au fost actualizate la cota de 16%, pastrandu-se pretul produsului neschimbat. iti recomand sa verifici si tu, inca o data, documentele recurente, pentru a te asigura de corectitudinea acestora!

Modificare TVA la servicii sau produse fara gestiune

Modificarea TVA pentru servicii si pentru produse atunci cand le vinzi fara gestiune se face din Nomenclatoare > Produse/Servicii de la butonul Modifica TVA.

In fereastra care se deschide, Modifica cota TVA de vanzare, selecteaza cota TVA care urmeaza sa fie schimbata si noua cota TVA.

Poti sa optezi si pentru pastrarea pretului, la finalul operatiunii de modificare, sau la scaderea/cresterea proportionala a acestuia.

Este posibila si rotunjirea pretului final.

Daca folosesti casa de marcat

ATENTIE!

Pe casa de marcat trebuie configurata noua cota TVA. Pentru asta, contacteaza distribuitorul casei tale de marcat.

Mergi in Configurari > Cote TVA si marcheaza in coloana ID casa de marcat, in dreptul cotei de 16%, ID-ul corespunzator, conform instructiunilor distribuitorului casei tale de marcat.

Daca folosesti Liste de preturi speciale

Pentru ca listele de preturi speciale nu mai sunt legate de modificarile pe care le operezi in Nomenclator > Produse, trebuie sa faci operatiunea de schimbare a TVA pe fiecare lista in parte.

Pentru asta trebuie sa mergi in Nomenclatoare > Liste de preturi speciale si, din coloana de Actiuni, sa selectezi Modifica.

In pagina de modificarea a listei, este afisat un nou buton: Modifica TVA.

Acesta va deschide fereastra in care se poate face modificarea si se poti opta pentru modul in care sa se se calculeze noile preturi.

BINE DE STIUT!

Preturile de aici sunt independente de cele din Lista de preturi pe gestiuni. Asadar, daca optezi pentru pastrarea preturilor finale, asta inseamna ca se va pastra pretul care era si pana acum pe lista in care operezi modificarea.

ATENTIE!

Modificarea trebuie facuta pe fiecare lista de preturi speciale pe care o ai si care contine produse/servicii cu cota de TVA schimbata.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback