Informatiile obligatorii pe factura

In acest articol

Data emiterii, data scadentei, serie si numar

Din punct de vedere tehnic, poti emite facturi cu data in prezent, trecut sau viitor. Astfel, poti avea evidenta completa in SmartBill pentru facturi pe care le-ai emis, in trecut, pe suport de hartie sau in alta aplicatie, dar poti emite si facturi in avans, inainte de a pleca in concediu.

Pe factura SmartBill, campul Data emiterii este completat automat cu data la care este generat documentul. Poti edita data emiterii facturii, cand ai emis documentul sau oricand dupa aceea. Fie scrii direct data dorita, fie o alegi din calendar.

Termen de plata permite stabilirea scadentei facturii. Poti sa selectezi o conditie (adica un numar de zile) sau o data calendatistica. cele doua campuri sunt interconectate, valoarea completata in unul din ele, se reflecta in celalalt. Mai multe, aici

Campul Serie si numar preia automat seria implicita si numarul curent ale acesteia. In cazul in care un utilizator are limitate drepturile de acces pe seria implicita, va fi preluata seria la care are acces.

Client

In campul Nume sau CIF client, poti selecta un nume din lista clientilor inregistrati, poti scrie denumirea sau CUI-ul acestuia sau poti adauga unul nou.

Selectare client

Pe masura ce scrii (litere sau cifre) in campul Nume sau CIF client, aplicatia iti va sugera clientii ale caror nume/ CUI contin ceea ce ai tastat:

La alegerea clientului din lista, datele acestuia se adauga automat. Daca informatiile legate de acesta trebuie actualizate apasa Modifica client („creion”). Se deschide fereastra in care poti face modificarile dorite.

Ai posibilitatea adaigarii si unei adrese de livrare a produselor. Detalii legate in Adresa de livrare a clientilor.

Adaugarea unui client nou

Ai posibilitatea de a adauga un client nou atunci cand nu il ai salvat in nomenclatorul de clienti. Pentru a face asta, apasa +Adauga client. In fereastra Adauga client nou, daca introduci CUI-ul firmei respective si apesi iconita din dreptul campului (”norul albastru”), SmartBill preia datele clientului de pe site-ul Termene.ro.

In momentul in care apesi butonul Salveaza Client, SmartBill va memora automat datele acestui client in nomenclatorul de clienti (meniul Nomenclatoare > Clienti).

Clientii externi

Prin client extern ne referim la o firma care nu este inregistrata in Romania. Prin urmare, daca emiti o factura catre un client extern, datele nu sunt preluate automat de pe internet, asa cum se intampla in cazul unei societati inregistrate pe teritoriul Romaniei.

In acest caz, trebuie sa completezi datele clientului manual.

BINE DE STIUT!

Daca nu ai nicio valoare de completat in CIF/CNP, atunci poti adauga un caracter nul, de exemplu “-“. La  Judet, poti completa manual denumirea corespunzatoare din tara de provenienta a clientului tau, ignorand lista derulanta cu judetele din Romania.

Moneda si limba

Campul Moneda factura este implicit setat pe RON, insa, daca doresti sa emiti o factura intr-o moneda straina, ai de ales dintre alte 19 monede.

Daca alegi sa emiti factura in valuta, SmartBill preia cursul valutar de pe internet si il afiseaza in campul Curs.

Preluarea cursului valutar se efectueaza si in functie de ce ai setat in meniul Configurare > Preferinte personale, optiunea Curs valutar preluat de pe Internet.

BINE DE STIUT!

Daca este cazul sa emiti o factura in valuta, dar cu o data anterioara, SmartBill stie sa preia cursul valutar din ziua respectiva.

Indiferent de situatie, campul Curs este editabil. Doar tine minte ca programul se va raporta la valoarea cursului pentru a calcula pretul produselor pe factura.

Campul Limba - daca vrei sa emiti factura intr-o limba straina, pentru un client extern, de exemplu, o poti face selectand de aici limba dorita. Mai multe informatii despre limbi, aici.

SmartBill iti pune la dispozitie 4 modele de factura, dar un singur model afiseaza doar traducerea. Celelalte trei modele disponibile afiseaza factura bilingv (limba romana + limba straina selectata).

Optiuni factura

Optiuni factura iti permite sa alegi modul in care vrei sa emiti o factura. Ai posibilitatea sa emiti factura pe baza altor documente sau sa preiei date de pe ele.

Este extrem de util atunci cand vrei sa emiti factura pe baza unui aviz, pe baza unei proforme emise anterior sau a unei incasari. In felul acesta, informatiile sunt preluate rapid si vei fi sigur ca emiti o factura care contine date ce corespund intocmai celor de pe documentul care sta la baza ei.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback