Tipuri de gestiuni

In acest articol

Gestiunea global valorica vs gestiunea cantitativ-valorica

Global valorica

La gestiunea Global valorica (sau a pretului cu amanuntul) evidenta produsului se tine la pret de vanzare (pret achizitie + TVA + adaos).

Este recomandabila magazinelor care nu au produse foarte diferite si care au o marja a adaosului comuna sau cu variatii reduse.

In acest tip de gestiune se lucreaza cu preturi fixe de vanzare. Acestea sunt mentionate pe NIR-uri si trebuie inregistrare in aplicatie odata cu receptia marfii. Orice schimbare a pretului de vanzare se face doar pe baza unui Proces verbal de modificare de pret (in SmartBill acesta este generat automat).

Evidenta contabila se face doar valoric, nu se vor putea inregistra si stocurile, ci doar valorile acestora. Aceasta are ca rezultat si simplificarea modului in care sunt gestionate bunurile.

Este mai complicat de urmarit profitul, mai ales daca exista marfa care are adaosuri diferite, iar asta afecteaza optimizarea stocurilor pentru o mai mare profitabilitate.

Cantitativ-valorica

In gestiunea de tip Cantitativ-valorica (sau de tip depozit) evidenta produsului se tine la pret de achizitie.

Este un tip de gestiune care se preteaza tuturor situatiilor, fie ca vorbim de depozite en-gros, de magazine sau de alt tip de activitate.

In aceasta gestiune se lucreaza cu preturile de achizitie. Pretul de vanzare este flexibil, nu se inregistreaza pe NIR-uri si poate varia de la o factura la alta fara nicio restrictie si fara a fi necesara inregistrarea prin documente a acestei variatii.

Evidenta contabila se face tinand cont de stocurile pe care le ai. Profitul este usor de urmarit si poate fi dedus din rapoartele aplicatiei.

Inregistrarea produselor in gestiuni

Inregistrarea produsului in gestiunea global valorica

Produsele inregistrate in gestiunea global valorica trebuie sa aiba specificat pretul de vanzare cu TVA.

In Gestiunea stocului (raport specific gestiunii global valorice), dar si in Stoc la zi sau Balanta stocului este inregistrat pretul de vanzare.

Inregistrarea produsului in gestiunea cantitiv valorica

La inregistrarea produselor pe o astfel de gestiune, nu este necesar pretul de vanzare. Este solicitat doar pretul de achizitie si aceasta este afisat in rapoartele aplicatiei.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback