Unitatea de masura

In SmartBill, unitatea de masura (U.M.) este o valoare obligatorie pentru toate produsele si serviciile.

ATENTIE!

Aplicatia SmartBill tine cont de sintaxa fiecarei valori, iar asta inseamna ca, spre exemplu, BUC, buc, buc. vor fi inregistrate ca U.M. diferite. Orice variabila in modalitatea de scriere va fi sesizata si va fi identificata ca unitate de masura diferita.

Acelasi produs poate fi inregistrat cu unitati de masura diferite: una primara, iar restul secundare. Intre U.M. primara si cele secundare trebuie sa existe o rata de conversie.

UM primara:

  • este valoarea propusa implicit pe documentele de pe care este introdus produsul/serviciul
  • este U.M. in functie de care se face conversia pentru toate U.M. secundare

Daca vrei sa folosesti o alta U.M., trebuie sa o selectezi manual din selectorul campului respectiv.

Adaugarea unei U.M. noi se poate face din Nomenclatoare > Produse/Servicii prin actiunea Modificare produs, din sectiunea Unitati de masura.

Inregistrezi:

  • Nume U.M. noua: denumirea U.M. pe care o doresti. Pentru a evita erorile, iti recomandam sa utilizezi selectorul in cazul in care aceasta denumire a mai fost inregistrata.
  • Conversie (unitate primara): cantitatea care corespunde acestei U.M. in raport cu U.M. primara.

EXEMPLU

Sa presupunem ca introduci ca noua unitate de masura BAX, pentru un produs care are BUC ca U.M. primara (ea este cea care apare implicit langa campul Conversie). Cifra completata in acest camp reprezinta cantitatea din produs, masurat in U.M. primara, care corespunde noii U.M. secundare. 

1 BAX = 10 BUC

Atunci cand adaugi produsul pe un document de vanzare cu U.M. secundara, se va prelua automat si valoarea calculata in functie de pretul produsului stabilit pentru o U.M. primara.

EXEMPLU

  • Ai APA MINERALA inregistrata la valoarea de 5 lei cu U.M. primara BUC 
  • Ai introdus ca U.M. secundara BAX, care este echivalentul a 10 BUC. 

In acest caz, daca facturezi 1 BAX de APA MINERALA, se va propune automat pretul de vanzare de 50lei (5lei * 10 BUC).

Daca adaugi pe NIR un produs care exista deja in nomenclator, dar cu o U.M. care nu a fost inregistrata pentru el, la validare o sa apara un mesaj de eroare care iti va cere sa adaugi, in prealabil, noua valoare si conversia acesteia.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback