Modificarea pretului de vanzare

Modificarea unui pret se face pentru cate un produs sau in masa.

BINE DE STIUT!

Exista si posibilitatea modificarii sau adaugarii pretului de vanzare prin intermediul unui fisier Excel care sa fie importat. Mai multe informatii aici.

Pentru modificarea unui anumit produs de pe o gestiune apasa Modifica pret („creion”) din partea dreapta a randului pe care se afla produsul.

Pentru a selecta mai multe produse (maximum este de 1000) poti:

  • sa bifeazi casutele din dreptul mai multor produse
  • sa bifezi casuta Produs din antetul listei pentru a selecta toate produsele din afisate (maxim 1000)

BINE DE STIUT!

In cazul in care trebuie modificat pretul doar pentru anumite produse, dar suficient de numeroase pentru ca o selectare manuala sa fie descurajatoare, foloseste filtrarea pentru a le afisa in lista doar pe acestea. Astfel, le vei putea selecta pe toate printr-o singura bifa.

Dupa selectare, daca apesi Modifica pret si TVA%, produsele respective sunt incarcate pe o lista in care se opereaza modificarea propusa.

In cazul in care, ai produse fara pret de vanzare definit, ele o sa apara in lista cu rosu. Acestor produse nu le poti aplica modificarea cotei TVA, inainte de a le completa pretul de vanzare. Daca doresti, poti sa le stergi din lista de la X-ul rosu de pe ultima coloana.

Urmatoarele optiuni ajuta sa modifici foarte usor preturile de vanzare ale produselor selectate.

Incepand cu

Este data de la care se vor aplica noile preturi. Aici se completeaza automat data precizata in campul Preturi active la din Lista de preturi.

Poti alege ca noile preturi sa fie active:

  • incepand cu data curenta
  • incepand cu o data din viitor, util daca vrei sa-ti pregatesti noile preturi in avans, fara sa afectezi preturile actuale de vanzare
  • incepand cu o data din trecut, util daca vrei sa efectuezi o corectie in trecut a preturilor de vanzare

Aceasta data este foarte importanta deoarece influenteaza mai multe informatii din tabelul cu produsele de modificat:

  • Stocul: este stocul la data precizata; modificarea de pret se efectueaza pe intregul stoc existent
  • Pretul actual: este pretul activ la data precizata. Daca intr-o zi folosesti mai multe preturi pe aceeasi gestiune pentru acelasi produs, aici va fi afisat ultimul pret utilizat in acea zi
  • Cota TVA: este cota TVA folosita pe produs la data inscrisa

La schimbarea acestei date, informatiile din coloanele Stoc, Pret actual, Cota TVA, Valoare stoc se actualizeaza cu valorile de la noua data aleasa.

Modifica pretul

Bifeaza aceasta optiune daca vrei sa modifici valoarea totala a pretului cu TVA a produselor. Poti alege sa Cresti/Scazi pretul cu o anumita valoare sau cu un anumit procent. Sau poti alege sa stabilesti direct valoare finala a noului pret daca alegi optiunea La pretul.

De asemenea, daca operezi modificari pe o gestiunne cantitativ valorica si daca, pana la data aleasa, unele produse nu au fost tranzactionate (si deci nu au avut pret), vor fi eliminate din tabel.

Modifica cota TVA la vanzare

Bifeaza aceasta optiune daca vrei sa modifici cota TVA a produselor din tabel prin selectarea noii cote din lista.

Poti alege:

  • sa pastrezi preturile cu TVA neschimbate, situatie in care adaosul tau pe produs se modifica
  • sa pastrezi preturile fara TVA neschimbate, situatie in care adaosul tau ramane neschimbat

EXEMPLU

ATENTIE!

Aceste optiuni sunt inactive daca este selectata optiunea Modifica pretul


Rotunjeste pretul final

Poti alege ca preturile finale care rezulta din calcule sa fie rotunjite la un anumit numar de zecimale. De exemplu: daca alegi 0 (zero) zecimale, pretul 14.68 lei va fi rotunjit la 15.00 lei.

Aplica modificari

Pentru a previzualiza preturile rezultate in urma formulelor pe care le-ai stabilit, apasa pe butonul Aplica modificari. Sunt afisate noile preturi pentru produsele din tabel, la Valori de vanzare noi, dar inca preturile produselor tale nu sunt schimbate.

Daca ele corespund, apesi Salveaza Modificare preturi pentru a incheia operatiunea.

Daca modifici lista de preturi pe o gestiune de tip global valorica se genereaza automat procesul verbal de modificare de pret. Acest document se salveaza in Documente emise > Modificari de preturi. Mai multe despre acest raport, aici.

BINE DE STIUT!

Actiunea de modificare a listei de preturi poate dura, chiar si pana la 15 minute, in functie de numarul de produse selectate. Se pot modifica maximum 1000 de produse o data.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback