Statusurile si validarea e-Facturii

In aplicatie sunt preluate informatiile cu privire la facturile care au fost trimise in SPV.

Aceste informatii sunt vizibile in bara laterala din pagina de vizualizare a facturii atat in sectiunea Toate, cat si in cea dedicata e-Facturii.

In acelasi timp, statusul e-Facturii este afisat si in partea de sus, la vizualizarea facturii.

BINE DE STIUT!

In momentul trimiterii, in aplicatie facem o verificare a facturii folosind acelasi validator utilizat de ANAF. In cazul in care documentul are probleme, nu se face trimiterea iar un mesaj avertizeaza despre acest lucru. Aceasta verificare interna nu inlocuieste procesul de validare din ANAF, este doar o forma prin care ne asiguram ca anumite elemente obligatorii pentru e-Factura sunt prezente si corecte inainte de a face trimiterea.

Sunt posibile mai multe statusuri, in functie de ce s-a intamplat cu factura dupa trimiterea in SPV:

  • In prelucrare
    • Procesul de verificare poate dura de la cateva minute, pana la cateva zile
  • Validata: factura a fost trimisa si validata cu succes in portalul RO e-Factura. Este confirmat formatul corect al e-Facturii si este ultimul pas in procesul de trimitere a acesteia.
  • Eroare: factura nu a fost validata in portalul RO e-Factura

Clientii au acces si la raspunsul ANAF atunci cand acesta exista (pentru facturile care au fost verificate si au fost validate sau invalidate). Din mesajul de informare afisat in bara laterala a facturii, daca apesi Descarca documentul validat (atunci cand e-factura e validata)/Descarca rezultatul validarii (atunci cand e-factura e invalidata), obtii un fisier (zip) in care sunt arhivate e-factura trimisa si semnatura/raspunsul ANAF. 

BINE DE STIUT!

Statusul e-Facturilor va fi vizibil si in raportul facturilor emise pe coloana dedicata. Exista si posibilitatea de a filtra documentele afisate in raport in functie de cele trei statusuri e-Factura. 

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback