Modificarea totalului si aplicarea discountului pe NIR

In acest articol

Modificarea totalului receptiei

Daca exista o diferenta intre totalul de pe documentul de achizitie si totalul NIR-ului, se poate aplica corectia prin Modifica total („creionul”) disponibil pe NIR, in linia totalului.

Cu aceasta optiune, se poate sincroniza perfect valoarea totala a NIR-ului cu valoarea totala a documentului de achizitie (in cazul in care diferenta e mai mica de +/- 10 lei). Practic, se permite reglarea diferentelor minore care pot sa apara din rotunjiri.

La accesarea „creionului”, se deschide fereastra Modifica totalul receptiei:

Poti edita Totalul cu TVA sau Valoarea TVA, iar campul Valoare fara TVA se autocompleteaza.

Pentru diferenta care rezulta se adauga pe receptie, automat, un serviciu fictiv cu denumirea Corectie rotunjiri totaluri (repartizare valorica), care se repartizeaza automat pe produsele din receptie. In acelasi timp, receptia este disponibila in trei variante de afisare: Valori factura, Detaliu calcule, Valori receptie.

Detaliu calcule: afiseaza modul detaliat in care corectia aplicata afecteaza fiecare produs al receptiei. Ne este indicat exact care sunt produsele a caror valori vor suferi modificari in urma aplicarii corectiei.

Corectia este repartizata de catre aplicatia SmartBill in functie de ponderea valorii fiecarui produs la totalul documentului.

Valori factura afiseaza receptia cu valorile produselor asa cum se regasesc pe documentul furnizorului. Aici, corectia aplicata se afla pe o linie separata, fara sa afecteze preturile/ valorile niciunui produs.

Valori receptie afiseaza produsele cu preturile ajustate dupa aplicarea corectiei, asa cum sunt ele preluate in aplicatie. 

EXEMPLU

Produsul 100 MARI ARTISTI  se va regasi in SmartBill, in cu pretul de achititie de 83,46 desi pe documentul primit de la furnizor era de 84,17.

Corectia valorii totale poate fi stearsa, ca orice alt reper, de la iconita dedicata din dreapta (X).

In situatia in care completezi Valoare cu TVA si Valoare TVA in sectiunea Mai multe dedicata documentului justificativ, iar totalul receptiei nu este egal cu totalul documentului, inainte de a salva receptia, esti atentionat printr-un mesaj.

Daca apesi pe Da, SmartBill va opera automat corectia pentru ca sumele sa corespunda

Aplicarea discountului

Sub valoarea totala a receptiei, exista si optiunea Aplica discount %  - de aici poti opta pentru aplicarea unui discount pe totalul receptiei. El poate fi procentual sau valoric.

Discountul total se aplica pe toate produsele care se afla deasupra sa, pana la alt discount aplicat anterior.

  • Discountul total procentual se aplica tuturor pozitiilor la care este alocat procentul definit
  • Discountul total valoric se repartizeaza tuturor pozitiilor la care este alocat suma totala, in functie de ponderea lor in suma totala neta

ATENTIE!

Discounturile si cheltuielile repartizate pe produsele tale se gasesc in pretul de achizitie, discounturile cu minus valoare, iar cheltuielile cu plus valoare.

La fel ca la discountul per produs, si discountul total duce la adaugarea unui reper, cu denumirea simpla, Discount <procent> daca aplici un discount procentual, sau Discount daca aplici un discount valoric.

Si in acest caz receptia este afisata cu cele trei situatii: Valori facturi, Detalii calcul, Valori receptie.

In primul caz, Valori factura, se afiseaza receptia cu discountul pe o linie separata, in a doua situatie, Detalii calcul, este afisat modul in care discountul este distribuit pe produse, iar in ultima instanta, in Valori receptie, produsele cu valorile modificate de discountul aplicat.

BINE DE STIUT!

  • Discounturile (atat per produs, cat si per total) nu apar ca pozitii distincte pe documentul NIR finalizat. La salvare, se pastreaza formatul din Valori receptie
  • Discounturile nu se aplica cheltuielilor repartizate pe produse. Mai multe despre cheltuieli si repartizarea lor pe receptie, aici
  • Discounturile si cheltuielile se aplica in ordinea in care sunt introduse. Un discount aplicat la finalul receptiei se va aplica la valoarea rezultata in urma repartizarii cheltuielii aplicate inainte
Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback