Adaugarea produselor pe NIR

In principiu, campurile pe care trebuie sa le completezi sunt cele din imaginea de mai jos, dar depinde si de configurarile contului tau SmartBill. De exemplu, daca nu ai setat folosirea codurilor de produse, campul Cod nu este afisat la emiterea documentelor.

Gestiune

Alege gestiunea, in care inregistrezi bunurile in stoc. Fiecare produs adaugat pe receptie va fi „distribuit” pe gestiunea pe care o selectezi la introducerea sa.

Poti introduce produsele de pe o receptie pe gestiuni diferite, prin selectarea acestora inainte de a adauga produsul. La Emitere, NIR-ul va aloca produsele pe pagini diferite, in functie de gestiunile pe care au fost produsele repartizate.

EXEMPLU

O receptie care are 4 produse distribuite pe 2 pe gestiuni diferite, va avea 2 pagini, cate una pentru fiecare gestiune in parte. Numarul va avea formatul NIR 55/1, NIR 55/2, unde 55 este numarul receptiei iar 1 si 2 numarul paginilor.

Denumire produs/serviciu

Daca introduci pe document un produs nou, scrie denumirea acestuia. Daca este un produs care exista in nomenclator, tastarea catorva litere va genera o lista a produselor care contin grupul de caractere pe care l-ai scris si il vei putea selecta direct.

BINE DE STIUT!

Daca este un produs existent in SmartBill, iti recomandam sa alegi denumirea din lista derulanta a campului Denumire produs/serviciu. In felul acesta, poti evita erorile de transcriere (o litera/spatiu in plus sau in minus, spre exemplu) care fac ca aplicatia sa inregistreze produsul ca articol nou.

In functie de starea optiunii Bifeaza daca doresti sa nu te mai intrebe la emitere despre memorarea produselor noi din Configurare > Preferinte personale, produsele noi adaugate pe o receptie emisa pot fi inregistrate automat in nomenclatoare.In cazul in care nu ai activat aceasta optiune, un mesaj te invita sa faci acest lucru. Daca salvezi produsul, pe viitor il regasesti in selectorul Denumire produs/serviciu.

Tip

Acest camp se afiseaza doar daca denumirea pe care ai completat-o pentru adaugarea pe receptie este una noua. Atunci, trebuie sa alegi tipul acestui reper, in functie de situatie, dintre produs sau serviciu.

BINE DE STIUT!

Pentru produsele pe care le inregistrezi in SmartBill ai un stoc pe care il gestionezi. In schimb, pentru servicii nu vei lucra cu cantitate sau cu descarcarea lor din gestiune. Exista totusi si exceptii, si anume adaugarea unui reper de avans ca si serviciu, cu descarcare din gestiune, pe factura de avans. Mai multe detalii, aici.

U.M.

Completeaza aici unitatea de masura. Pentru fiecare produs de pe receptie poti completa unitati de masura diferite.

Un produs poate avea mai multe unitati de masura daca specifici un factor de conversie intre acestea: in Nomenclatoare > Produse/Servicii, la editarea unui produs, sectiunea Unitati de Masura. Mai multe detalii, aici.

Pe masura ce adaugi produse in program, toate unitatile de masura folosite sunt memorate. Poti selecta din lista derulanta valoarea pe care vrei sa o folosesti.

ATENTIE!

SmartBill tine cont de sintaxa, astfel incat „BUC” „buc” sau „buc.” sunt considerate drept unitati de masura diferite.

Cant. doc. si Cant. primita

In campul Cant. Doc, completezi cantitatea produselor de pe documentul de la furnizor.

La Cant. primita, aplicatia completeaza automat valoarea trecuta la Cant. doc, dar poti modifica numarul in situatia in care cele doua cantitati difera.

Diferentele intre numarul de pe document si produsele primite pot fi explicate fie prin neatentie la ambalare, deteriorarea lor pe parcursul transportului etc.

Pret de achizitie

Completezi pretul unitar de achizitie de la furnizor. Te sfatuim sa incluzi in acest pret si eventualele discount-uri sau cheltuieli de transport care apar pe documentul de la furnizor.

Cota TVA

Campul Cota TVA este afisat pe receptie DACA furnizorul este platitor TVA. Daca furnizorul este neplatitor TVA, atunci nu vei avea pe receptie acest camp. Situatia este aceeasi indiferent daca firma ta este platitoare TVA sau nu.

Valorile TVA disponibile in campul Cota TVA sunt cele de la Configurare > Cote TVA. Aici poti adauga si alte cote TVA specifice, pe care le folosesti in activitatea firmei. Mai multe detalii, aici.

ATENTIE!

Pentru corectitudinea receptiilor pe care le emiti, te rugam sa verifici periodic daca furnizorii tai isi schimba statutul de platitor/neplatitor TVA. SmartBill memoreaza statutul furnizorilor asa cum identifica informatia pe internet, in momentul in care preiei prima data datele firmei.

Campul TVA inclus

Alege daca pretul pe care l-ai trecut include sau nu TVA.

ATENTIE!

Daca lucrezi pe o gestiune global valorica, trebuie sa introduci si pretul de vanzare.


Dupa ce ai completat informatiile solicitate, apasa butonul Adauga.

Astfel, produsul respectiv s-a adaugat efectiv pe document, este afisat sub bara neagra; pe lista de produse se afiseaza un „numar de ordine”, pe coloana Nr. crt.

Fiecare produs nou adaugat, se afiseaza la sfarsitul listei, iar Nr. crt. se completeaza automat, in ordine crescatoare.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback