Chitanta

In acest articol

Chitanta si dispozitia de plata

Chitanta este un document justificativ pentru depunerea unei sume in numerar la casieria unitatii. Pentru fiecare suma incasata, chitanta se intocmeste in doua exemplare de catre casierul unitatii si este semnata de catre acesta pentru primirea sumei. Se utilizeaza la incasarea in numerar a unei facturi atunci cand nu exista casa de marcat.

Dispozitia de incasare este o norma pentru casierie, in vederea incasarii in numerar a unor sume care nu reprezinta venituri din activitatea de exploatare. Se intocmeste cand nu exista alte documente prin care se dispune incasarea (avize de plata, somatii de plata etc.). Se utilizeaza, de exemplu, pentru restituirea de catre un salariat a unui avans neutilizat integral, pentru restituirea unui imprumut acordat, creditarea firmei de catre asociat etc.

Daca emiti o chitanta cu valoarea peste 5000 RON SmartBill afiseaza un mesaj de avertizare. Pentru detalii suplimentare, iti recomandam sa iei legatura cu contabilul cu care colaborezi; acesta iti poate da cele mai bune informatii in conformitate cu situatia firmei tale.

ATENTIE!

Chitanta este inregistrarea unei incasari in numerar de la client, asa ca va fi preluata automat in Registrul de casa. Pentru mai multe detalii despre acesta, aici.

Seria si personalizarea chitantei

In Configurare > Serii documente stabilesti serii pentru chitante. Poti denumi mai multe, dar o singura serie de documente poate fi implicita pentru un utilizator. Pentru mai multe detalii despre serii si numere documente, aici.

Asigura-te ca ai drepturi de emitere documente pentru seriile pe care vei emite chitante. Pentru mai multe detalii despre utilizatori si drepturile acestora, aici.

Chitantele emise din SmartBill au un format standard. In meniul Configurare > Personalizare, poti personaliza formatul adaugand logo-ul (sigla) companiei tale si semnatura/stampila, daca doresti.

Fundalul nu se afiseaza pe chitanta, chiar daca a fost configurat in sectiunea mentionata anterior.

Chitantele pot fi tiparite in mai multe formate:

  • 1 pe pagina
  • 2 pe pagina
  • 3 pe pagina
  • 1 chitanta in format A5
  • Factura + chitanta pe aceeasi pagina, daca ai ales sa incasezi cu chitanta chiar la emiterea facturii

O chitanta nefinalizata are status Ciorna. Poate fi finalizata oricand pentru a deveni o chitanta emisa, iar atunci va prelua urmatorul numar disponibil in cronologie pentru seria selectata.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback